Greit å vite om Cortenstål

Den litt røffe og industrielle stilen har gjort cortenstål veldig populært, fordi den gir særpreg og bryter litt med de organiske utrykkene i blomster, jord og trematerialer som vi normal assosierer med en hage. I tillegg liker ikke snegler den rue rust-overflaten, dermed får man litt hjelp til hagestellet i tillegg.

Helt nye cortenstål blomsterkasser trenger noen uker i vær og vind for å sette i gang rustprosessen.

En liten overraskelse (for enkelte)

Når man først får sitt produkt i cortenstål vil man se at det ikke er rustet i det hele tatt. Rustfinnishen vil rett og slett komme av at (regn)været får litt tid på seg og til å sette i gang rustprosessen

For den utålmodige:

Sett cortenstål produktet ute og smør det inn med salt og eddik. Da setter rustprosessen i gang og det ville ikke ta mange dagene/ukene før de begynner og få sitt stilige særpreg.

Ruster ikke i stykker.

Det spesielle med cortenstål er at rustprosessen enkel og sette i gang samtidig som den etterhvert (nesten) stopper opp og fungerer som et bekyttende belegg over resten av stålet. Dermed er det ikke fare for at rusten "spiser opp" hele stålet over tid. Det vil altså holde seg lenge!

Smitter ikke av*

Gjennom rustprosessen er det kun *en liten periode helt i starten hvor man vil se rusten smitte av på fingre, eller renne ut på bakken. Så fort de løse rustpartiklene faller av kommer de ikke tilbake igjen. Vil du være helt sikker, kan du fint børste lett av med en stålbørste eller eller et fint sandpapir også spyle med litt vann etter at cortenstålproduktet er ferdig rustet.